menü simgesi Tüm Kategoriler
Pololu 3778

Pololu Şönt (Shunt) Regülatör (4V - 18V Ayarlanabilir ) 1.50Ω, 15W PL-3778

Ürün Kodu : 03.02.076.233
765,53 TL + KDV
918,64 TL (KDV Dahil)
  • Ürün Özellikleri
  • Ödeme Seçenekleri
  • Yorumlar (0)
  • Pololu Şönt (Shunt) Regülatör [Ayarlanabilir Düşük Gerilim (LV) 4V - 18V] 1.50Ω, 15W


    Shunt Regülatör nedir? Hangi durumlarda kullanılır?

    Durum:

    Motor kontrol kartı, motor ve bir bataryadan oluşan yapıda özellikle motor yavaşlarken geri basılan akım rejeneratif frenlemeden akımıdır ve batarya sistemleri için ömür uzatıcı bir niteliktedir. Sistem, güç kaynağı olarak bataryalı bir yapı ile beslenmiyorsa motor gibi yapılardan gelen ters akım güç hattında (rails) güç kaynağının (over-voltage protection yok varsayılırsa) veya motor kontrol kartının veya diğer bileşenlerin tolere edemeyeceği yüksek gerilimler oluşturur.

    shunt-regulator.jpg (31 KB)

    Çözüm:

    Bu durum için ilk çözüm bir TVS (transient-voltage supressor) diode ile akım sıçramalarını baskılamaktır. TVS diyotların dezavantajı aşırı voltaj koruması (over voltage protection) olan güç kaynaklarında aşırı voltaj koruma devresi için ayarlanan devreye girme limit değeri ile güç kaynağı nominal voltajından sapma toleransı arasında çalışacak kadar hassas olmamasıdır. 

    Bu noktada Pololu Shunt (Şönt) Regülatörler koruma kartı olarak düşünülmelidir. Pololu şönt regülatörler hem sabit gerilim değerine ayarlanmış (±3% ) hem de gerilim değeri bir pot ile 5-35V arasında ayarlanabilir modellere sahiptir!

    Shunt Regülatör nasıl kullanılır?

    Shunt regülatör üstteki resimde olduğu gibi güç kaynağına paralel bağlanır. Normal şartlarda güç kaynağı gerilimi, shunt regülatör voltajının altında olmalıdır (tipik olarak shunt regülatör gerilimi, besleme geriliminden %10 fazla olacak şekilde ayarlanır.) Regülatör devrede değilken 0.5mA civarında sükünet akımı çeker. Ancak bir voltaj sıçraması oluştuğunda shunt regülatör devreye girer ve regülatör üstünden büyük miktarda akım ön (ve bazı modellerde arka yüzde) yüzde sıralanmış dirençler üzerinden akar (sink), enerji ısıya çevrilerek voltaj değişimi engellenmiş olur! Kartın dahili blok yapısını gösteren aşağıdaki resimde, şöntleme geriliminin bir pot üzerinden ayarlanması ve akımın şönt direnci üzerinden transistör ile kontrol edilmesi gösterilmektedir.

    shunt-regulator-yapısı.jpg (32 KB)

    Shunt Regülatör üzerindeki değerler ne ifade eder?

    İncelediğiniz bu kart: 4V - 18V arası ayarlanabilir, 1.5Ω, 15W

    4V - 35V arası ayarlanabilir 1.5Ω 15W
    Kartın aktivasyon gerilimidir. Bazı modellerde bu değer yerleşik bir pot ile ayarlanabilir. Üzerinden akım akacak şöntleme eşdeğer direncini gösteren değerdir. Yük göz önüne alınarak seçilir. Kartın anlık olarak üzerinden akan akıma göre dayanabileceği güç limitidir. Yüksek güç değeri için kartın arka yüzünde çok sayıda şönt direnç mevcuttur.

    Bazı shunt regülatör kartları üzerlerinde bulunan yerleşik potlar üzerinden devreye girme voltaj değerinin ayarlanmasına olanak tanır. Diğer taraftan yerleşik pot bulunmayan tüm kartlar dışarıdan harici bir pot (external voltage adjust pot - soldaki resim) lehimlenmesine uygun tasarıma sahiptir.

    shunt-pot-yerlesik.jpg (27 KB) shunt-pot-opsiyonel.jpg (29 KB)
    ince-ayar-LV-shunt-regulator.jpg (19 KB)

    Shunt Regülatör Çeşitlerimiz

    GERİLİM
    13.2V 26.4V 33.0V Hassas
    ayar LV
    Hassas
    ayar HV


    GÜÇ
    3W -
    9W #3770
    1.33 Ω
    - -
    15W #3771
    1.50 Ω
    #3775
    2.80 Ω
    #3777
    4.10 Ω
    #3778
    1.50 Ω
    #3779
    4.10 Ω
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.