Arduino Mini Geliştirme Kartı 05 ( Header lar lehimli)
- Ürün Özellikleri
- Ödeme Seçenekleri
- Yorumlar (0)
-
Arduino Mini Kontrol Kartı 05 ( Header lar Lehimlidir )
Uyarı: Arduino Mini kartında, soketsiz ('header' lehimlemeleri yapılmamış ) sürümü de robotsepeti.com'dan temin edebilirsiniz!!!Arduino Mini 05, Ardunio mikrodenetleyici kart ailesinin küçük üyelerinden birisidir. Mini kartının gücü de aslında küçük olmasından gelir; az yer kaplaması planlanan projelerin donanımları Arduino Mini ile kolayca tasarlanıp kontrol edilebilir. Arduino Mini 05, breadboardlarda kolaylıkla kullanılır, özellikle yer problemi (boyut) olan uygulamalarda sıklıkla tecih edilir. 05 modelinde ATmega328'nın yeni bir fiziksel kılıfı (paketi) kullanılmış ve kart üzerinde diğer komponentler için alan oluşturulmuştur. Arduino Mini 05'te tüm bileşenler kartın üst tarafına toplanmış ve yine üst kısma bir RESET tuşu eklenmiştir. 05 versiyon ile 04 versiyonun pin sayıları aynıdır. Fakat pin yerleşiminde küçük farklar mevcuttur.
Arduino Mini 05, 14 dijital I/O pinine ( 6 tanesi PWM çıkışı için ) sahiptir. Ayrıca 8 analog girişi, 16 MHz osilatörü vardır. USB seri kablosuyla veya RS232-TTL dönüştürücüsü ile programlanabilir. Bu ürün, I/O pinleri için 'header'ları (soket) lehimlenmemiş olarak elinize ulaşacaktır!!!
Arduino Mini diğer Arduino kartlarına göre kırılması ve hasar görmesi daha kolay bir karttır. +9 VDC pinine 9 volttan daha yüksek bir gerilim bağlanır veya yanlışlıkla besleme ve GND pinleri ters bağlanırsa muhtemelen kartınız veya Atmega328 entegreniz yanacaktır. Atmega328 entegresinin hasar görmesi de entegrenin paket yapısından dolayı Arduino Mini kartını işlevsiz hale getirecektir.
Arduino Mini 05 kartının pin dağılımı ve komponentlerin kart üzerinde yerleşimi konusunda genel bir fikir sahibi olmak için aşağıdaki resimi inceleyebilirsiniz.
DİĞER ÖZELLİKLER
Giriş-Çıkış Pinleri (I/O) ve Güç GereksinimiArduino Mini kartı üzerindeki 14 dijital I/O pini pinMode(), digitalWrite() veya digitalRead() fonksiyonları kullanılarak giriş veya çıkış olarak kullanılabilir. Logic HIGH 5 volta karşılık gelir. Her pin 20-50 Kohm'luk bir pull-up direncine sahiptir. Ayrıca her pin için sink veya source akımı aynı olup 40 mA'dir. Bunun yanında bazı pinler belirli fonksiyonları yerine getirirler:
Seri haberleşme: pin 0(RX), pin1 (TX) TTL seri veriyi gönderip almak için kullanılan pinlerdir. 0 ve 1. pinlere mini USB girişinden başka bir bağlantı yapılacak olursa, bu bağlantı USB haberleşmesinde interferasyona sebep olup sketch yükle işlemini engelleyebilir.
PWM çıkışları:pin 3, 5, 6, 9, 10 ve 11. pinler. Belirtilen pinler analogWrite() foksiyonu yardımıyla PWM'li sinyal çıkışı sağlarlar.
SPI haberleşme: ICSP header'ı üzerinden sağlanır.
LED 13: Çok gerekli olmamakla beraber 13 nolu pine bir LED bağlamak kartın çalışıp çalışmadığınız görmeniz açısından faydalıdır. 13 nolu pinde dahili olarak 1k'lık bir direnç bağlantısı vardır. Bu sebeple 13 nolu pine doğrudan LED bağlanabilirken, diğer pinler için harici olarak direnç bağlantısı da gereklidir.
Analog Girişler: ( A0-A7 arası pinler) 8 analog giriş pinine sahiptir . Bu pinlerin her biri 10 bit çözünürlüğe sahiptir. Default olarak giriş sinyalinin tepe-tepe değeri, ground değerinden 5 volt değerine kadardır. Fakat AREF pinini ve analogReference() fonksiyonunu kullanılarak sinyal üst sınırını değiştirmek mümkündür. Analog pinlerin 4 tanesi (A4-A7) için kart üzerinde 'hole' bağlantıları yapılmamıştır. Bu pinlere ulaşım için lehimlemeyi kullanıcı yapmalıdır!
AREF: Analog girişler için referans voltaj değeridir.
I2C: Analog pinlerden kart üzerinde lehimlemesi yapılmamış iki tanesi I2C haberleşme için ayrılmıştır. Wire kütüphanesi I2C haberleşme için kullanılabilir.
RESET: mikrodenetleyiciyi resetlemek için kullanılan pindir. Aktif LOW olarak çalışır. İstenmeyen resetlenmelerin önüne geçmek için bu pini bir pushbutona veya +5 VDC kaynağına bağlayabilirsiniz.Arduino Mini 05 kartına enerji, regüleli bir 5 VDC kaynaktan sağlanmalıdır. Bu kaynak bir Mini USB adaptör veya Arduino NG olabilir. Diğer bir seçenek de 9 VDC gerilime sahip bir bataryayı kartın +9 VDC pinine bağlamaktır.
Haberleşmeİncelemiş olduğunuz bu kart bir bilgisayar veya farkılı bir Arduino kartı veyahut da diğer bir mikrodenetleyici kartı ile haberleşmek için gerekli donanıma sahiptir. Atmega328 mikrodenetleyicisi, USB üzerinden seri haberleşmeye olanak sağlar fakat Arduino Mini için USB-seri dönüştürücü kullanılmalıdır. Kart üzerinde herhangi bir yerleşik USB portu sağlanmamıştır!!!
Arduino Mini kullanmayı planladığınızda işletim sisteminiz Windows ise bir .inf dosyası gerekmektedir. Arduino yazılımı, text verileri karta göndermenize ve karttan gelen text verileri alıp görüntülemenize imkan sağlayan 'serial monitor' adı verilen bir bir görünütleme aracına (pencere) sahiptir. Bu ve benzeri haberleşmelerde RX ve TX LEDleri yanıp sönecektir.
ProgramlamaArduino Mini, Arduino yazılımları kullanılarak programlanabilir. Gerekli programları kurduktan sonra 'Arduino Mini' seçeneğini Tools>Boards menüsünden seçin. Atmega328 mikrodenetleyicisi üzerinde br bootloader ile beraber geldiğinden harici bir programlayıcı kullanmanıza gerek kalmadan yeni kodlarınızı (sketch) yüklemenize olanak sağlar. Arduino IDE'de 'upload' butonuna bastığınızda programınız (sketch) otomatik olarak karta yüklenecek. Fakat hemen öncesinde kart üzerinde bulunan RESET butonuna basmayı unutmamalısınız. Bootloader atlanıp kart ICSP üzerinden de programlanabilir.
Arduino Mini kartına sketch yüklemek için diğer Arduino kartlarından farklı bir yöntem daha mevcuttur. Buna göre Arduino Mini kartından başka bir Arduino host kartına (UNO, NG veya Duemillanove) ve bir kaç tele ihtiyacınız olacaktır. Bu programlama yöntemine göre Host kart ve Arduino Mini arasında birebir uyacak şekilde +5 VDC, Ground, RESET, RX ve TX pinleri birbirlerine bağlanmalıdır. (Aşağıdaki resim üzerinde gösterilmiştir.) 'upload' butonuna basılmadan önce Arduino IDE üzerinde Host kart seçili durumda bırakılır. Yine 'upload' butonuna basılmadan yapılması gereken en önemli şeylerden biri Host kartın mikrodenetleyicisini çıkarmaktır. (Mikrodenetleyicinin soketli bir DIP paket olduğu varsayılıyor.) Daha sonra 'upload' butonuna basarak sketch yüklenmiş olur. Bu durumda Host kart USB bağlantısı, güç bağlantıları ve RESET butonu için kullanılmış olur.
ÖZET
- Microcontroller: ATmega328
- Çalışma Gerilimi: 5V
- Giriş Gerilimi (Önerilen): 7-9V
- Dijital I/O Pin Sayısı: 14
- PWM Dijital I/O Pin Sayısı: 6
- Analog Giriş Pin Sayısı: 8
- I/O Pin Başına DC Akım: 40 mA
- Flash Hafıza: 32 KB
- Flash Hafıza (Bootloader İçin): 2 KB
- SRAM: 2 KB
- EEPROM: 1 KB
- Clock Hızı: 16 MHz
- Uzunluk: 30 mm
- Genişlik: 18 mm
Dökümantasyon ve Görseller- Atmega328'in pinlerinin Arduino Mini 05 için kullanım şekli
- Mini Sınıfından PRO ile yapılmış bir Tetris
- Schematic
Robotsepeti.com güvencesiyle kolayca ulaşabileceğiniz orjinal bir ürün daha ! Tek yapmanız gereken ihtiyacınızı belirlemek ve bize ulaşmak!
-
194,14 TL + KDV
-
301,99 TL + KDV
-
352,33 TL + KDV
-
186,95 TL + KDV
-
550,06 TL + KDV
-
157,11 TL + KDV
-
166,64 TL + KDV
-
809,63 TL + KDV
-
787,60 TL + KDV
-
1.618,55 TL + KDV
-
1.735,72 TL + KDV